Haber

Sudan’da DSÖ’den biyolojik risk uyarısı

Sudan’da üç günlük ateşkesin ardından Batılı ülkeler vatandaşlarını tahliye etmeye devam ediyor. Ancak ülkeden endişe verici haberler gelmeye devam ediyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), çatışan gruplardan birinin Sudan’daki ulusal halk laboratuvarını işgal etmesi üzerine “yüksek biyolojik risk” uyarısında bulundu.

DSÖ’nün Sudan temsilcisi Nima Saeed Abid yaptığı açıklamada, savaşçıların “laboratuardaki tüm teknisyenleri kovduğunu” ve laboratuvarın tamamen çatışan taraflardan birinin kontrolü altında olduğunu söyledi. Abid, hangi tarafın kontrolü ele geçirdiğini açıklamadı.

Abid, Pazartesi günü 72 saatlik ateşkes başlamadan önce Hartum’daki ulusal halk sağlığı laboratuvarından bir telefon aldığını belirterek, “Merkezi halk sağlığı laboratuvarının işgali büyük bir biyolojik risk içeriyor.” Erişimi yok. Ana endişe bu.”

Laboratuvarda ölümcül hastalıklara ait numunelerin bulunduğunu belirten DSÖ yetkilisi, bu numunelerin ortasında kızamık, çocuk felci ve kolera’nın da yer aldığına dikkat çekti.

Abid, laboratuvar müdürünün de kan torbalarının stoklarının tükendiğini ve elektrik kesintilerinden dolayı bozulma riski olduğunu kendisine bildirdiğini belirterek, “Kimyasal tehlikenin yanı sıra jeneratörlerin çalışmaması nedeniyle biyolojik risk çok yüksek. .”

Sağlık hizmetlerine yönelik saldırılar

DSÖ, çatışma döneminde sağlık hizmetlerine yönelik 14 saldırı tespit ettiklerini ve bu saldırılarda 8 kişinin öldüğünü, 2 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Sudan’da Genelkurmay Başkanı Abdulfettah el Burhan ile paramiliter Hızlı Güçlendirme Güçleri (HDK) lideri Orgeneral Muhammed Hamdan Dagalo arasında geçen haftadan bu yana iki küme arasında silahlı çatışmalar yaşanıyor.

Sudan Sağlık Bakanlığı, çatışmalarda şimdiye kadar 459 kişinin hayatını kaybettiğini, 4 bin 72 kişinin de yaralandığını belirtiyor. Ancak DSÖ bu bilgiyi doğrulamadı.

Mülteci beklentileri komşularda hakim

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Mülteci Dairesi, yaklaşık 270 bin kişinin çatışmalar nedeniyle Sudan’ın komşu ülkeleri Çad ve Güney Sudan’a kaçmaya hazırlandığını duyurdu.

Çad’daki BM yetkilisi Laura Lo Castro, çatışmaların başlamasından bu yana geçen 10 gün içinde Çad’a 20 bin mültecinin geldiğini belirterek, “en kötü senaryoda” beklentilerinin 100 bin mültecinin gelmesi olduğunu söyledi.

Güney Sudan’a şimdiye kadar 4 bin mültecinin geldiği belirtilirken bu sayının 45 bine çıkabileceği belirtiliyor.

AFP, rt/SSB, AK

Mani olmadan DW Türkçe’ye nasıl ulaşabilirim?

cekerekajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu