Otobüs ve taksilerde yeni dönem başlıyor
TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaşım ve Turizm Komisyonu Başkanı Adil Karaismailoğlu, esnafın mülkiyetle ilgili sorun ve kaygılarını ortadan kaldıracak bir öneri hazırladıklarını, düzenlemenin yerel seçimlerden önce Meclis’e gelebileceğini duyurdu. .
Sabah’ın haberine göre; Yeni düzenlemeyle minibüs, otobüs ve taksi esnafının ruhsat süreleri uzatılacak. Böylece esnafın ‘1 yıl sonra ruhsat alabilecek miyim’ kaygısı da sona erecek. Lisansların nasıl ve ne süreyle verileceği yasal olarak belirlenecek ve standartlar sağlanacak. Her belediyenin farklı uygulamaları da sona erecek.
1 YILLIK BOYUNCA VERDİLER
Özel halk otobüsleri, minibüsler ve taksiler, toplu taşıma hizmetlerini işletmeci ve şoförlerin sorumluluğunda ancak belediyelerin yönetim ve kontrolünde sağlamaktadır. Toplu taşıma esnafı ticari plaka almak için her il ve ilçe belediyesinin toplu taşıma müdürlüklerine başvuruyor. Belediye, sınırları içinde ve mücavir alanlarda toplu taşıma hizmeti veren esnafın güzergahını belirler ve ruhsat verir. Belediyeler, çıkaracakları yönetmelikle ruhsatların nasıl ve hangi şartlarda verileceğini belirler.
HER YER AYRI
Bazı belediyeler 49 yıllık, bazıları ise 1 yıllık ruhsat veriyor. Toplu taşıma işletmecilerinden lisans ücretini her ay veya yıllık olarak tahsil eder. Bu fiyat her yıl değerleme oranı oranında artırılmaktadır. Belediye, kanun, yönetmelik, emir ve talimatlara aykırı davrandığı gerekçesiyle esnafın ruhsatını bir yıl sonra geri alabilir veya yenilemeyebilir. Bu durumda toplu taşıma işletmecileri herhangi bir hak talebinde bulunamaz. Yatırım yapmak isteyenler geleceği göremiyor.
CİRO BAŞINA MALİYET GÜNDEMDE
Yeni düzenlemeyle lisans ücretlerinin ciroya göre tahsil edilmesi planlanıyor. Teklife göre aylık cironun en az 5 en fazla 15 günü için yıllık lisans ücreti alınması ve lisans sürelerinin uzatılması gündemde.
HAK SAHİPLİĞİ GARANTİLİDİR
TÖHOB Lideri Ercan Soydaş, konuyu 3 yıldır gündeme getirdiklerini, yeni düzenlemenin esnafın geleceği görmesini sağlayacağını belirtti. Soydaş, şöyle konuştu: “Toplu ulaşım ciddi yatırımların yapıldığı sektör. 1 yıllık ruhsat verildiğinde esnaf eski otobüs veya minibüslerini değiştirmek isterse bankalardan kredi almakta zorlanıyor. Ayrıca ruhsat süreleri ve fiyatları da farklı. her belediye…
Bu konu bir standarda ulaşacak. Ruhsat yenileme süreçleri uzadığında esnaf daha kolay yatırım yapacak ve vatandaşlar daha güvenli araçlarla seyahat edebilecek. Hakların mülkiyeti kanunla güvence altına alınacaktır. Geçmişte bazı belediyelerde yaşadık. “Belediyelerin ihale yapması, ulaşım hizmetlerini kendi sorumluluğuna alması nedeniyle arkadaşlarımız mağdur oldu.”